Nuklearni mart

image_pdfimage_print

dimenzije: 50 x 70 cm
autor: Aleksandar Opačić
godina: 2016.
cena: 2000 RSD (uramljen plakat je 4300 RSD)

Plakat je napravljen povodom serije filmskih projekcija sa diskusijama u Matrijaršiji (nezavisnom kulturnom centru / galeriji) sa temom nuklearnog holokausta, u organizaciji politfilm.com, marta 2016. godine.



 

Najava događaja “Nuklearni mart u Matrijaršiji”, mart 2016. godine

Iako 2016. godine nuklearni rat nije aktuelna pretnja kao 1986. ili 1966, mogućnost nuklearne eskalacije međunarodnih tenzija ostaje otvorena opcija u vremenu ekonomske, energetske i ekološke krize.

Poslednji talas globalnog interesovanja za problematiku upotrebe nuklearne energije u svrhe rata prošao je sredinom 1980tih. Međutim na svetu i dalje postoji oko 23,000 hiljade atomskih bombi, arsenal višestruko dovoljan da u potpunosti uništi civilizaciju i život na Zemlji.

Govoreći o svojim utiscima prilikom prve nuklerane probe (The Trinity Test) Robert Openhajmer, koga često označavanju kao „oca atomske bombe“ a koji nakon toga postaje veliki protivnik upotrebe nuklearne energije, rekao je: „Znali smo da svet više nikada neće biti isti. Neki ljudi su se nasmejali… Neki su se rasplakali… Većina nas je bila ćutljiva. Tada sam se setio rečenice iz Hindu spisa Bhagavad Gita; da bi ubedio princa, Višnu uzima oblik u kome ima četiri ruke i kaže: „Ja sam postao Smrt, Uništitelj Svetova“ Pretpostavljam da smo se svi tako osećali, na ovaj ili onaj način.“

Bombe su i dalje tu. Čekaju trenutak kada će biti pritisnuta crvena dugmad.

——————————————————

utorak, 1. mart u 19:00
BAREFOOT GEN / Japan / 1983 / 85 min
jezik: japanski, titl: srpski

Japanski anime crtani film o prvoj atomskoj bombi, bačenoj avgusta 1945. na Hirošimu i neposrednim posledicama po stanovništvo.

——————————————————

utorak, 8. mart u 19:00
ATOMIC CAFE / SAD / 1982 / 86 min
jezik: engleski, bez titla

Kompilacija američkih vojnih informativnih filmova namenjenih vojnicima i propagandnih filmova namenjenih široj populaciji iz 1940tih i 1950tih koji za cilj imaju da ubede da atomska bomba nije ništa strašno i da radijacija nije mnogo opasna.

——————————————————

utorak, 15. mart u 19:00
THE WAR GAME / Velika Britanija / 1965 / 48 min
jezik: engleski, titl: engleski

Lažni dokumentarac o razvoju događaja u okolini tipičnog manjeg engleskog grada u slučaju nuklearnog rata, zasnovan na procenama mogućih dešavanja u ovakvoj situaciji.

——————————————————

utorak, 22. mart u 19:00
THREADS / Velika Britanija / 1984 / 112 min
jezik: engleski, titl: srpski

Veoma realističan i potresan film o sunovratu civilizacije u situaciji nukleranog rata. Korišćeni su pravi snimci uputstava „Protect and Survive“ koje je Britanska vlada pripremila za postupanje u slučaju nuklearnog rata. U filmu stanovništvo pokušava da se zaštiti i ponaša na načine opisane u ovim uputstvima, sa katastrofalnim posledicama.

——————————————————
——————————————————

U okviru priprema za nadolazeću apokalipsu, Matrijaršija i politfilm.com vas pozivaju na projekcije filmova koji za svoju temu imaju nuklearni rat.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, filmove će predstaviti Tadej Kurepa sa gostima i ne-gostima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments